Ett enskilt avlopp är bra vid samhällskatastrofer

Har du drabbats av många strömavbrott den senaste tiden? Det är i så fall inte så konstigt då det råder elbrist i landet. Dock finns inga tecken på att politikerna kommer ändra om i den energipolitik som har försatt landet i en situation där elbrist är den nya normen. Därför bör du som villaägare satsa på att bli mer självförsörjande.

Rusta dig för strömavbrott

De allra flesta har någon gång i livet upplevt ett strömavbrott. När strömmen går blir det svårt att upprätthålla sin livsstil och vardag då mycket av det vi gör idag är beroende av el. Men vissa drabbas hårdare än andra när eltillförseln till bostaden uteblir. Extra utsatta är de som bor i lägenhet eller moderna villor. För dem innebär ett strömavbrott att de inte har något annat val än att vänta på att strömmen ska komma tillbaka och att bara göra det bästa av situationen. De som klarar av ett strömavbrott bäst är de som bor i friliggande hus med tillgång till äldre standard, som exempelvis en eldningsbar spis. En sådan kan användas både för uppvärmning och matlagning. Oavsett om du bor i lägenhet eller hus, finns det saker du kan göra för att lättare rusta dig för strömavbrott. Exempelvis kan du:

  • Investera i din självförsörjning.

Du som bor i hus på landet kan göra mycket. Exempelvis kan du investera i ett enskilt avlopp och vattenbrunn för att slippa vara beroende av kommunen vid olika krissituationer. Även en solcellsanläggning är bra att ha som backup vid strömavbrott.

  • Bunkra ljus och batterier.

Levande ljus värmer och lyser upp i lägenheter och hus. Bunkra upp med ljus och batterier för att ha på lager när strömmen går.

  • Köp ett stormkök.

Ett strömavbrott kan pågå länge. I de fall strömavbrottet pågår i mer än 12 timmar bör du kunna ha möjlighet att laga mat. Med ett stormkök kan du värma upp mat och vatten.