Miljön och framtiden

Framtiden är viktig för alla. Men tack vare miljön kan den se ut på olika sätt, beroende på hur människan väljer att leva.

Människans enorma påverkan

Tänker du att din Iphone inte har någon stor påverkan på miljön? Eller att din elbil är ett bra sätt för att minska utsläppen? Då finns det flera anledningar till att tänka om. Bland annat beror det på att tillverkningsprocessen av de båda är något som sätter press på miljön.

Vare sig elbilar eller smarta telefoner har någon direktpåverkan. Det vill säga att i själva användandet leder de till ytterst små påfrestningar på miljön. Det är mest via laddningar som det kräver något.

Men i själva utvinningspressen och produktionen ser det däremot annorlunda ut. Det beror till exempel på att båda produkterna kräver batterier, något i sin tur innebär att litium behöver utvinnas. Det här är oerhört sårbart för planeten.

Just tillverkningsprocesserna är påfrestande för miljön och framtidens forskning tittar mycket på den. En framtidslösning som beskrivs är till exempel att skapa mer syntetiskt material. Istället för att utvinna naturresurser som börjar ta slut ska man försöka skapa liknande resurser, fast på ett konstgjort sätt.