Vad innebär energi?

Energi har flera olika förklaringar, och betyder inte samma sak alla gånger. Här några av de definitioner som finns för ordet.

Rörelse och mat

En av de vanligare definitionerna av energi, bland annat enligt Wikipedia, är att det är rörelse i någon form. Det kan vara när en människa tar sig framåt. Bara genom att man själv går krävs det energi, som då skapas av syre, människans muskler och sedan ett rörelsemönster framåt.

En bil måste sättas i rörelse på något sätt, och det här görs via energi. Hur skapas energi till en bil? Det görs genom att bilen behöver någon form av motor. För den som är tekniskt lagd vet hen att en motor kan skapas på olika sätt. Men att till exempel använda en bensindriven motor har i modern tid varit den vanligaste formen.

Att äta skapar också energi. För att människor, djur och andra levande organismer ska kunna överleva behövs mat. När man förtär mat i olika former skapar det energi. Den här energin behövs av många olika anledningar. För att kunna röra sig men också i stort för att kroppen ska kunna orka.